Přeskočit na obsah
Domů » Domácí postřiky

Domácí postřiky

<< Zpět

Pro ochranu rostlin na zahrádce není třeba nutně pořizovat drahé postřiky. Doma, často z dostupných ingrediencí ze zahrady, z louky za domem, nebo přimo z doma dostupných ingrediencí, si můžeme vyrobit různé postřiky šetrné k naší zahrádce. Vybrala jsem několik druhů postřiků, které můžete snadno vyrobit sami doma.

Přírodní postřikChoroba/škůdceRostlinaIngrediencePostupPoužitíPoznámka
Kopřivový postřikmšice, molice, zlepšení vitality rostlinrajčata, papriky, okurky, růže1 kg čerstvých kopřiv
10 l vody
Kopřivy nasekat, zalít vodou, nechat 1–3 dny fermentovat (ne déle). Scedit.Postřik neředit. Stříkat 1× týdně, ráno nebo večer.nepřekvasit (neplést s jíchou jako hnojivem)
Pelyňkový odvarhousenky, molice, dřepčícibrukvovité, květák300 g sušeného nebo 500 g čerstvého pelyňku, 10 l vody30 min vařit, nechat vychladnout, scedit.Neředit. Stříkat po 3 dnech po dobu 2 týdnů.Nepoužívat příliš často, může potlačit i užitečné druhy.
Odvar z cibulových slupekmšice, padlíceler, fazole, okrasné rostliny100 g cibulových slupek, 5 l vodyPřivést k varu, povařit 20 min, nechat vylouhovat.Po vychlazení stříkat 2× týdně.Lze použít i jako prevenci.
Česnekový postřikmšice, molice, plísněrajčata, papriky, růže200 g česneku, 10 l vodyČesnek rozdrtit, zalít vodou, nechat 24 hod, scedit.Neředit. Aplikovat 1× týdně.Silný zápach.
Mýdlový roztokmšice, molice, sviluškyvšechny1 l vlažné vody, 20 g přírodního mýdlaRozpustit, naplnit do rozprašovače.2× týdně, hlavně spodek listůTestovat na malé ploše.
Výluh z rebarborymšice, housenkykapusta, brokolice1 kg listů rebarbory, 5 l vodyVařit 30 min, scedit.Neředit. Aplikovat 1× týdně.Pozor: listy jsou „jedovaté“ (obsahují kyselinu šťavelovou). Výluh používejte pouze na listy rostlin, nikoli na jedlé části. Před sklizní dodržte ochrannou lhůtu min. 7 dní a listy důkladně omyjte.
Koprový čajmolice, dřepčícisalát, kedlubnyhrst kopru, 1 l vroucí vodySpařit, nechat 30 min vylouhovatpo ochlazení stříkat 2× týdněne dlouhodobě
Tabákový postřikmšice, roztočiokrasné rostliny, rajčata50 g tabáku, 1 l vody24 hod vylouhovat, přecedit.Ředit 1:3 vodou. Aplikace 1× týdně.Nepoužívat na jedlé plody před sklizní.
Heřmánkový postřikplísně, padlí, mšicesaláty, bylinky, dýně, cukety, okurky100 g květů, 1 l vroucí vodySpařit, nechat vychladnoutpostřik 1× týdně
Postřik z chilli papričeksaví škůdci (mšice, svilušky, molice)rajčata, papriky, brukvovité5 chilli papriček, 2 stroužky česneku, 1 l vodyVše rozmixovat a nechat 24 hod vylouhovat, přecedit.ředit 1:3 vodou, stříkat 1× týdněpoužívejte rukavice a chraňte oči
Levandulový postřikmolice, mšice, komáři, mravencikvětiny, zelenina, bylinky100 g květů levandule, 1 l vroucí vodyLouhovat 1 hodinu, sceditNeředit, aplikovat 1–2× týdně
Skořicový postřikpadlí, plísněokurky, rajčata, cukety2 lžičky skořice, 1 l vodyPromíchat, nechat 24 hod stát, přeceditPostřik 1× týdně, dobře protřepat před použitím
Postřik z jedlé sodypadlí, plíseň šedátykvovité, rajčata, vinná réva1 l vody, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička rostlinného oleje, kapka mýdlaVše promíchatPostřik 1× týdně, ideálně ráno
Mléčný postřikpadlí, houbové chorobyrajčata, cukety, tykve1 díl mléka, 2 díly vodyVše promíchatPostřik 1× týdně, ideálně ráno
Výluh z přesličky rolnípadlí, plísně, preventivnějahody, tykve, okurky, rajčata300 g čerstvé nebo 30 g sušené přesličky, 10 l vodyLouhovat 24 hod, vařit 30 min, sceditŘedit 1:5, postřik 1× týdně
Křenový postřikhoubové choroby, plísně, rez, mšicerajčata, brambory, ovocné stromy300 – 400 g nastrouhaného křenu (klidně i s listy), 5 l vodyMacerovat 24 hod i více, sceditNeředit, postřik každých 7–10 dníMacerovat můžeme nechat až 7 dní
Odvar z chmelemšice, molice, sviluškyzelenina, květiny100 g suchého chmele, 2 l vodyVařit 20 min, nechat vychladnout, sceditNeředit, aplikace 1× týdně
<< Zpět
Nákupní košík0
Pokračovat v nákupu
0