
Jakou zeleninu vysít v únoru
Únor je ideálním měsícem pro zahájení předpěstování různých druhů zeleniny, které vyžadují delší vegetační období. Vzhledem k chladnným teplotám venku zatím omezíme povětšinou výsevy na teplo domova. Zde je přehled zelenin, které můžete vysát v únoru a na závěr přidám i několik tipů pro úspěšné předpěstování.
Výsevy v únoru
Papriky a chilli papričky 🌶️
Papriky a chilli papričky mají dlouhou vegetační dobu a také jim často trvá klíčení dva týdny i déle, proto je vhodné začít s jejich předpěstováním již v únoru. Semena vysévejte do výsevního substrátu a umístěte na teplé a světlé místo. A myslím tím opravdu teplé 22–25 °C. Vyzkoušejte letos něco netradičního a pozvěte do své zahrídky nové odrůdy paprik, jako například šťavnatou Yolo Wonder, tenkou Corno di Bue Rosso, nebo nepřehlédnutelnou Tequila Sunrise. Pokud máte rádi pikantní chutě, zkuste například jemnou drobnou chilli papričku Lemon Drop nebo si letos vyrobte vlastní kajenský pepř z odrůdy chilli De Cayenne. Pro milovníky klasiky mám i Jalapeño Ruben.
Celer bulvový a řapíkatý 🌱
Bulvový celer má dlouhou vegetační dobu (2-3 týdny) a navíc semínka celeru celkem dlouho vzchází. Proto se s celerem začíná brzy, někdo již i v lednu. Řapákatý celer nemá až tak dlouhou vegetační dobu, můžete ho vysít klidně od února až do května. Semínka jsou drobounká, a tak je vysévejte na povrch vlhkého substrátu, jemně je zatlačte a udržujte při teplotě kolem 18–20 °C. Po vzejití pak snižte teplotu na 15–18 °C a zajistěte dostatek světla, aby se sazeničky nevytahovaly. Rostliny přepikýrujte do samostatných nádob, jakmile mají první pravé lístky. Zkuste třeba bulvový celer švýcarské odrůdy Porthos, která tvoří velké, kulaté a hladké hlízy se silným olistěním. Odrůda řapíkatého celeru Tall Utah zase velmi bohatě plodí macaté a šťavnaté řapíky.
Lilek 🍆
Lilek je další teplomilná plodina s dlouhou vegetační dobou a chvilku mu trvá, než vyklíčí (asi 2 týdny). Postup při předpěstování je podobný jako u paprik – semena vysévejte do výsevního substrátu, udržujte teplotu kolem 25 °C a po vzejití přepikýrujte do větších nádob. Rostliny potřebují dostatek světla a tepla pro správný růst. Mrkněte na netradiční odrůdy jako štíhlou fialovou Pink Lady nebo buclatou bíle žíhanou Rotonda Bianca sfumata di Rosa.
Saláty a listová zelenina 🥗
V únoru můžete začít s výsevem raných salátů a listové zeleniny. Vysejte třeba roketu, ať už klasickou koncem února, nebo trvalkovou divokou roketu s milým jménem Lola klidně hned začátkem února. Baby listové saláty můžete mít také z asijské listové zeleniny – pikantní pestrobarevné čínské hořčice, jako je krásná novinka Purple Mizuna, nebo rovnou namíchaný asijský salátový mix. Tyto rostliny můžete pěstovat klidně na okenním parapetu a čerstvé lístky do salátů budete mít už za pár týdnů. V únoru už také můžete vysévat klasické saláty pro předpěstování. Vyzkoušejte netradiční odrůdu zubatého salátu Venezianer nebo pěknou drobnější variantu salátu dubáčku fialovo vínové barvy Pumukel. Semena vysévejte do výsevních nádob a umístěte na světlé místo s teplotou kolem 15–18 °C. Po vzejití rostliny přepikýrujte a postupně otužujte před výsadbou na venkovní stanoviště.
Mangold duhový 🌈
Mangold je skvělá a navíc krásná listová zelenina, kterou můžete začít předpěstovávat doma již v únoru. Barevné stonky duhového mangoldu ozdobí vaši zahradu i talíř. Ven se vysévá až v dubnu, ale předpěstováním získáte náskok a budete mít pestré záhonky už od jara. Výsevy udržujte při teplotě kolem 18–20 °C. Po vzejití rostliny přepikýrujte do samostatných nádob a postupně otužujte před výsadbou na venkovní záhon, což je obvykle možné od dubna. Mangold může hrát všemi barvami a doslova rozsítit vaše záhony, stačí vyzkoušet Duhový mangold a už nebudete chtít jiný.
Mochyně peruánská 🌿
Mochyně peruánská je úžasná laskomina, která také potřebuje čas, aby dozrála, proto je dobré začít předpěstovávat brzy. Zkuste skvělou odrůdu Schönbrunner Gold. Semena vysévejte mělce a udržujte při teplotě kolem 20–25 °C. Po vzejití rostliny přepikýrujte do větších nádob a zajistěte dostatek světla.
Rajčata do skleníku 🍅
Rajčata můžete začít předpěstovávat v druhé polovině února, pokud se chystáte je vysazovat do skleníku, jinak se vysévají ideálně až v březnu. Nabízím různé odrůdy vhodné pro pěstování do skleníku i na záhon. Pro skleníkové pěstování je skvělá třeba odrůda Pulcina, nebo Trixi, které mají neodolatelnou chuť.
Cibule sečka Ishikura 🧅
Odrůda japonské jarní cibulky Ishikura je vhodná k výsevu pro předpěstování již od února a klidně až do léta. Tato odrůda je hodně odolná vůči chladu, takže ji (narozdíl od ostatních zmíněných zelenin) můžete v únoru vysít rovnou na venkovní záhon.
Bob obecný Aquadulce 🫘
Bob (obecný, nebo také zahradní) je chladnomilná plodina, kterou můžete vysévat přímo na záhon již od února do března, pokud to počasí dovolí. Velká semínka bobu klíčí již při nízkých tepotách 2–3 °C, optimální teplota je ale kolem 20 °C. Při vyšší teplotě vyklíčí rychleji, a tak v chladnějších oblastech je lepší předpěstovat sazenice doma a pak otužené vysadit ven. Skvělá je raritní původní odrůda bobu Aquadulce. Tento raný bob můžete od poloviny února vysít už rovnou ven na záhonek a už v červnu se těšit na úrodu.
Tipy pro úspěšné předpěstování:
- Světlo: Zajistěte rostlinám dostatek světla, ideálně umístěním na jižní okno nebo použitím umělého osvětlení.
- Teplota: Udržujte optimální teplotu pro klíčení a růst jednotlivých druhů zeleniny. Některé chtějí vyšší a některé rostliny nižší teplotu.
- Vlhkost: Udržujte substrát vlhký, ale nepřemokřený, aby nedošlo k hnilobě semen či kořenů. Zalévejte do podmisky.
- Otužování: Před výsadbou na venkovní stanoviště postupně rostliny otužujte tím, že je během dne vystavíte postupně na delší a delší dobu venkovním podmínkám.
Únor už přináší trochu více světla a mmůžeme začít pomalu s přípravami na zahradnickou sezónu. Kdo nelení, tomu se zelení. Včasným výsevem si zajistíte silné sazenice a bohatou úrodu v nadcházející sezóně, ale důležitý je dostatek světla. Pokud nemáte vhodné podmínky, nebo možnost přisvícení, tak ještě raději chvilku vyčkejte, protože tenké vytáhlé sazeničky nemají moc šancí na úspěch. Nezapomeňte kouknout na kvalitní certifikovaná BIO semínka z mého e-shopu ZahradaProZdravi.cz a vyzkoušejte nějaké nové netradiční odrůdy. Vše s láskou k přírodě, BIO a určené pro vlastní semenaření. Přeji vám úspěšné pěstování a radost z vlastnoručně vypěstované zeleniny! 🌿