🍅 Chcete zkusit něco lahodného a netradičního z domácích rajčat? Rajčatová marmeláda vás příjemně překvapí. Zní vám to zvláštně? My obecně považujeme rajče za zeleninu, ale ono je to také ovoce, tak odhoďte obavy a vyzkoušejte marmeládu z rajských jablíček. Rajčatová marmeláda je chutí podobná meruňkové marmeládě. Tak pojďme na to.
Sladká marmeláda z rajčat
Vybrala jsem si pro své rajčatové marmelády žluté a oranžové odrůdy rajčat, aby byl efekt meruňkové marmelády dokonalý (pokud by vás to zajímalo, mrkněte se na mou kolekci zajímavých odrůd rajčat). Pro marmeládu si ale samozřejmě vyberte jakákoliv rajčátka vám vaše zahrádka nadělila.
Ingredience:
- 1 kg rajčat (ideálně bez slupky)
- 1 kg želírovacího cukru (i méně, podle kyselosti rajčat)
- 1 lžíce kyseliny citrónové
- 2 vanilkové cukry
- 60 ml rumu
Postup:
Rajčata spařte minutku v horké vodě, zchlaďte a oloupejte. Nakrájejte na malé kousky. Nakrájená rajčata povařte v hrnci, dokud nebudou měkká.
TIP: Pokud si chcete ušetřit čas a práci, můžete rajčata nakrájet libovolně i bez oloupání a pak po povaření vše rozmixovat ponorným mixérem.
Pokud by vám v marmeládě vadila semínka, můžete rozvařená rajčata přecedit přes síto.
Přivedeme rajčata k varu a vmícháme 1 kg želírovacího cukru (nebo 1 kg cukru s 1 Pektogelem). Přidávejte cukr postupně, podle chuti, některá rajčata jsou kyselejší, některá méně, a každý máme jiné chutě.
Přisypeme také 2 vanilkové cukry, lžíci kyseliny citronové a vše promícháme. Po rozpuštění cukru nakonec přilijeme rum, který posune chuť této marmelády na úplně jinou úroveň.
Pokud vznikne v hrnci pěna, tak ji odebereme.
Horkou marmeládu dáváme do čistých vyvařených sklenic, otřeme hrdlo, zavíčkujeme. Takto připravené sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Není třeba marmeládu dále zavařovat.
Tuto výbornou rajčatovou marmeládu můžeme jíst jen tak na chlebu s máslem, nebo jako náplň do různých moučníků. Málo kdo rozezná, že jde o rajčatovou marmeládu. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami!
Pokud chcete s velkou úrodou rajčat zatočit snadno a rychle a mít na zimu plnou spíž lahodné chuti léta, tak se podívejte na moje tipy, jak na rychlé zavaření rajčat na několik způsobů.
Chcete vědět, jak si vypěstovat vlastní úrodu bez chemie a bez zbytečné dřiny s rytím nebo pletím?
Přidejte se do online kurzu Pěstujeme BIO po celý rok a nechte se provést celým rokem měsíc po měsíci a krok za krokem.
Více než 200 video návodů, ve kterých vás provedu celou sezónou, abyste měli úrodu po celý rok i v zimě.
Kurz je nabitý aktuálními video návody doplněné dalšími šikovnými materiály ke stažení. Věnujeme se nejen zelenině a ovoci, ale také stromům a keřům, pěstování bylinek nebo hlívy. Povídáme si i o pěstování exotů a méně známých plodin, jako jsou topinambury, batáty a další. Staráme se i o živáčky v zahradě. Samozřejmě vám také budu k dispozici po celý rok, abych Vám podala pomocnou ruku při vašem pěstování.
Přidejte se k nám!