Přeskočit na obsah

🍅 Chcete zpracovat domácí rajčata a uchovat si je na zimu bez tepelné úpravy? Zkuste takzvaný Kyrgyžský česnek, směs jen ze 3 ingrediencí s všestranným využitím.

Pikantní univerzální směs z rajčat a česneku

Skvělé na tomto receptu je nejen to, že je rychlý a snadný, ale také to, že má všestranné využití a není třeba tepelná úprava. Tato čerstvá rajčata bez tepelné úpravy a zavaření vám vydrží klidně několik let.

Ingredience:

  • 1 kg rajčat (mohou být bez slupky)
  • 300 g česneku
  • 50 g soli
  • chilli papička dle chuti (nemusí být)

Postup:

Rajčata spařte minutku v horké vodě, zchlaďte a oloupejte. Není nutné rajčata loupat, ale je to pak příjemnější k jídlu.

TIP: Pokud si chcete ušetřit čas a práci a nechcete rajčata loupat, v takovém případě jen rajčata omyjte a nakrájejte. Pak je to opravdu rychlovka.

Česnek oloupejte. Oloupaný česnek dejte spolu s nakrájenými rajčaty a solí do mixéru. Pokud máte rádi ostré, tak si tam dle chuti přidejte i nějakou domácí chilli papričku. Vše důkladně rozmixujeme. A to je vše. Tak snadný je takzvaný Kyrgyžský česnek, pikantní směs pro využití na mnoho způsobů.

Takto připravenou směs Kyrgyžského česneku plníme do čistých vyvařených sklenic, otřeme okraj a zavíčkujeme. Kyrgyžský česnek uchováme v temnu a chladnu.

Směs je konzervována vysokým obsahem soli a česnek také udělá své, není třeba skleničky zavařovat. Je fajn je uchovávat tuto delikatesu v chladnějším sklepě, nebo lednici.

Pokud skleničku otevřete, uchovávejte pak určitě v lednici.

Kyrgyžský česnek můžete využít na různé způsoby, používejte ho střídmě, protože obsahuje hodně soli. Je vynikající i jen tak čerstvý v tenoučké vrstvě na topinky, nebo do pomazánky s lučinou, či tvarohem. Najde své využití i na pizzu, guláš, prostě jako kořenící přísada do omáček a směsí. Vyzkoušejte ho a uvidíte sami!

Máte stále hromady rajčat? Pokud chcete s velkou úrodou rajčat zatočit snadno a rychle a mít na zimu plnou spíž lahodné chuti léta, tak se podívejte na moje tipy, jak na rychlé zavaření rajčat na několik způsobů.

Chcete vědět, jak si vypěstovat vlastní úrodu bez chemie a bez zbytečné dřiny s rytím nebo pletím?

Přidejte se do online kurzu Pěstujeme BIO po celý rok a nechte se provést celým rokem měsíc po měsíci a krok za krokem.

Více než 200 video návodů, ve kterých vás provedu celou sezónou, abyste měli úrodu po celý rok i v zimě.

Kurz je nabitý aktuálními video návody doplněné dalšími šikovnými materiály ke stažení. Věnujeme se nejen zelenině a ovoci, ale také stromům a keřům, pěstování bylinek nebo hlívy. Povídáme si i o pěstování exotů a méně známých plodin, jako jsou topinambury, batáty a další. Staráme se i o živáčky v zahradě. Samozřejmě vám také budu k dispozici po celý rok, abych Vám podala pomocnou ruku při vašem pěstování. 

Přidejte se k nám!

Nákupní košík0
Pokračovat v nákupu
0