Přeskočit na obsah

Zavřeniny

Hledáte šetrný a velmi zdravý způsob uchování ovoce bez špetky chemie? Pak jste tu správně!

Zavřenina je šetrný způsob uchování bobulového ovoce bez chemie.

Máme období sklizně mnoha druhů drobného ovoce, kterými nás příroda obdarovala. Občas už ani nevíme, jak s tímto ovocem naložit, abychom si ho uchovali co nejlépe na pozdější měsíce, kdy už náš kraj zahalí zima a sníh.

Zkuste zavřeniny!

Zavřeniny jsou jednoduché, rychlé a nepotřebujete žádné další ingredience kromě samotného ovoce. Že to zní podezřele?

Zavřeniny (od slova „zavřít“ sklenici) jsou opravdu jen čerstvě utržené ovoce rychle uzavřené do čisté sklenice. Zní to až příliš jednoduše, ale v jednoduchosti je ta pravá krása. 🙂 Žádné konzervanty, žádná chemie, žádný cukr, jen sklenky plné zdraví ze zahrádky.

Tyto zavřeniny nejsou vhodné pro jakékoliv ovoce, ideální je využití pro drobné bobulové ovoce. Čím měkčí a šťavnatější ovoce, tím více pustí šťávy (červený rybíz, moruše, maliny apod.). Čím pevnější bobule, tím blíže se bude podobat čerstvě utrženému ovoci (kanadská borůvka, arónie, černý rybíz).

Pokud chcete vědět více o tom, jak zavřeniny připravit a na co si dát pozor, mrkněte se na moje video o Zavřeninách.

Protože se mi tato metoda uchování ovoce moc líbí, tak ji také stále zkouším. Každé ovoce reaguje v zavřenině trošku jinak a také pak jinak chutná. Čím déle budete mít zavřeninu někde uchovanou, tím odlišná bude chuť ovoce, když zavřeninu otevřete.

Já osobně vidím jako nejzažší období otevření zavřenin jeden rok. Čistě z praktických důvodů, protože už máme na zahrádce opět novou čerstvou dávku ovoce a není už třeba uchovávat starší bobulky. Prostě si nasbíráme čerstvé ovoce do nových zavřenin. A přesně proto jsem také udělala ochutnávku zavřenin po jednom roce uchování. Na výsledek první ochutnávky se můžete podívat ve videu níže.

Protože mi to nedalo a chci zavřeniny vychytat a najít tu nejlepší možnost jejich využití, tak jsem o další rok později ochutnala ještě další dva druhy zavřenin. Černý rybíz a arónii. Udělala jsem jednu drobnou změnu. A jak to dopadlo? Mrkněte na druhé testování zavřenin níže.

Líbí se vám moje video návody?

Chcete jich vidět ještě mnohem více?

Přidejte se do online kurzu Pěstujeme BIO po celý rok a nechte se provést celým rokem měsíc po měsíci a krok za krokem.

Více než 200 video návodů, které vás provedou celou sezónou, abyste měli úrodu po celý rok.

Kurz je nabitý aktuálními video návody doplněné dalšími šikovnými materiály ke stažení. Věnujeme se nejen zelenině a ovoci, ale také stromům a keřům, pěstování bylinek nebo hlívy. Povídáme si i o pěstování exotů a méně známých plodin, jako jsou topinambury, batáty a další. Staráme se i o živáčky v zahradě. Samozřejmě vám také budu k dispozici po celý rok, abych Vám podala pomocnou ruku při vašem pěstování. 

Přidejte se k nám!

Nákupní košík0
Pokračovat v nákupu
0